S Kodiaqem jezdí i do vinohradu!
Vína ze společnosti
Vinselekt Michlovský získala již tolik prestižních ocenění, že je těžké je vůbec spočítat. Generálním ředitelem a předsedou představenstva je Miloš Michlovský, celosvětově uznávaný odborník, který se nebojí zavádění nových technologií do praxe. Výsledkem je například i to, že jako první v tuzemsku dokáže vyrábět
nealkoholické víno.
Nealkoholické víno si mnoho lidí vůbec nedokáže ani představit, jak vás napadlo ho vyrábět?
V dobách studentského života jsem poznal hodně Arabů, kteří v té době byli hodně přátelští. Chtěli po mně, abych pro ně vyrobil víno bez alkoholu, protože ten jim víra zakazuje. Mnozí by nad tím zřejmě jen pobaveně mávli rukou, ale já jsem si víno bez alkoholu představit dokázal a nemyslel jsem tím jen hroznovou šťávu. Tehdejší technologie byly ale nevyhovující, vyrobit nealkoholické víno nešlo. Myšlenka nicméně u mne hluboce zakořenila a nikdy jsem ji nepustil z hlavy.
Jak dlouho jste musel čekat, než se potřebná technologie objevila?
Od té doby uplynulo už dlouhých 40 let. Až pak se konečně objevilo nealkoholické víno odpovídající kvality u Švýcarů a Australanů. Před čtyřmi lety jsme proto potřebnou technologii nakoupili a pokusili jsme se ho vyrobit také. Nejen my, ale i mnoho jiných lidí bylo nealkoholickým vínem mile překvapeno.
Kdo má o nealkoholické víno největší zájem?
U nás, kde se pije víno, se nealkoholické víno zřejmě nikdy nestane žádným fenoménem. Jeho cílovou destinací by mohly být země, kde náboženství alkohol zakazuje. U nás jsem čekal, že by se mohlo uchytit u řidičů, a zpočátku od nich došly stovky emailů. Pak ale nastoupily dámy na mateřské a těhotné, které je jednoznačně převálcovaly. Alkohol totiž dlouhé měsíce nemohly a novinka je zaujala. Potěšilo nás to, že mu mnohé přišly tak na chuť, že si jej dávají, i když dávno klasické víno mohou.
