Rozhovor s naším zákazníkem Milošem Michlovským


S Kodiaqem jezdí i do vinohradu!

Vína ze společnosti Vinselekt Michlovský získala již tolik prestižních ocenění, že je těžké je vůbec spočítat. Generálním ředitelem a předsedou představenstva je Miloš Michlovský, celosvětově uznávaný odborník, který se nebojí zavádění nových technologií do praxe. Výsledkem je například i to, že jako první v tuzemsku dokáže vyrábět nealkoholické víno.

rozhovor-s-Milosem-Michlovskym_agrotec.jpg

Nealkoholické víno si mnoho lidí vůbec nedokáže ani představit, jak vás napadlo ho vyrábět?
V dobách studentského života jsem poznal hodně Arabů, kteří v té době byli hodně přátelští. Chtěli po mně, abych pro ně vyrobil víno bez alkoholu, protože ten jim víra zakazuje. Mnozí by nad tím zřejmě jen pobaveně mávli rukou, ale já jsem si víno bez alkoholu představit dokázal a nemyslel jsem tím jen hroznovou šťávu. Tehdejší technologie byly ale nevyhovující, vyrobit nealkoholické víno nešlo. Myšlenka nicméně u mne hluboce zakořenila a nikdy jsem ji nepustil z hlavy.
 
Jak dlouho jste musel čekat, než se potřebná technologie objevila?
Od té doby uplynulo už dlouhých 40 let. Až pak se konečně objevilo nealkoholické víno odpovídající kvality u Švýcarů a Australanů. Před čtyřmi lety jsme proto potřebnou technologii nakoupili a pokusili jsme se ho vyrobit také. Nejen my, ale i mnoho jiných lidí bylo nealkoholickým vínem mile překvapeno.
 
Kdo má o nealkoholické víno největší zájem?
U nás, kde se pije víno, se nealkoholické víno zřejmě nikdy nestane žádným fenoménem. Jeho cílovou destinací by mohly být země, kde náboženství alkohol zakazuje. U nás jsem čekal, že by se mohlo uchytit u řidičů, a zpočátku od nich došly stovky emailů. Pak ale nastoupily dámy na mateřské a těhotné, které je jednoznačně převálcovaly. Alkohol totiž dlouhé měsíce nemohly a novinka je zaujala. Potěšilo nás to, že mu mnohé přišly tak na chuť, že si jej dávají, i když dávno klasické víno mohou.

Ochutnávka nealkoholických vín_agrotec

Má nealkoholické víno nějaké účinky?
Téměř každý si myslí, že když se jedná o nealkoholické víno, že to bude chutnat jak voda. V tom vínu je ale vše, co tam má být, jen ne alkohol. Když si proto dám sedmičku, cítím uvolnění a lehké opojení. Nic ale nenadýcháte, to jsem si několikrát ověřil měřením na alkohol testeru.
 
Prozradíte, jak takové víno vzniká?
Abyste mohli vyrobit nealkoholické víno, musíte mít nejprve kvalitní víno, z něhož se dá vyrobit. Osvědčily se svěžejší typy vína. Veltlín, Müller Thurgau a Sauvignon. Používáme odrůdy s ovocitým a květinovým profilem. Alkohol při procesu odchází přes páry, kde ho jímáme a využíváme k fortifikaci. Nealkoholické víno je pod přirozeným kysličníkem uhličitým.

Vaše vinice dokážou většinou dobře odolávat rozmarům počasí. Jak to děláte?
Pouze velmi husté spony, které nutí kořeny růst do hloubky, jsou zárukou vysoké kvality a opravdového terroir. Po osvojení této technologie nevysazujeme méně než 10 tisíc keřů na hektar. Důležitá je samozřejmě i poloha vinice.
 
Když jezdíte do vinice, jaké auto se vám nejvíc osvědčilo?
Hodně jsem si v poslední době oblíbil Škodu Kodiaq od společnosti AGROTEC Hustopeče. Je to auto, jaké já potřebuji. Když jedu do Prahy nebo na Slovensko, jede se v něm pohodlně úplně stejně jak v osobním autě. Má ale tu velkou výhodu, že když potřebuji přejet do vinohradu, tak nemusím přesedat, ale normálně pokračuji v jízdě. S terénem si poradí velmi dobře.

kodiaq_agrotec_michlovsky-(1).jpg
 
O koupi zahraničního vozu jste neuvažoval?
Pokud chci, aby lidé pili moravská vína, tak si myslím, že bude ideální, když k tomu budu mít tuzemské auto. Kvalitou rozhodně v ničem nezaostává, spíš naopak. Není proto důvod kupovat zahraniční.
 
Vinaři jsou častokrát výtečnými kuchaři, platí to i o vás?
Každý vinař by měl zákazníkovi umět poradit, jaké víno se k danému jídlu nejlépe hodí. Zastávám zásadu, že jestli toho chci dosáhnout, musím si obě chutě spolu navzájem spojit. I já se proto poměrně často pohybuji v kuchyni a spojení testuji na sobě. Když proto k nějakému vínu dám tip, k jakému jídlu se hodí, není to nikdy psané někde od stolu s „viržinkem“ v koutku. Vždy jsme to jídlo s vínem vyzkoušeli, můžeme proto zaručit, že ta kombinace k sobě jde, a dokud si to nesedne, tak to nedoporučuji.
 
Máte dva syny, jsou vinaři, nebo kuchaři?
Jeden je kuchař, druhý je taky kuchař, ale teď se přeškoluje na vinaře. Že se obě profese hodně doplňují a mají k sobě opravdu blízko, je na hmotnosti mých synů znát.
 

Testovací jízdu si můžete domluvit u našich prodejců telefonicky, emailem anebo se zastavte na pobočku. Zastavte se projet novým vozem Škoda ještě dnes!


Pobočka Škoda Brno Pobočka Škoda Břeclav Pobočka Škoda Hustopeče